Gratis frakt från 1693 SEK 15 års erfarenhet Gratis frakt från 1693 SEK Snabb och diskret frakt + 2700 produkter
  1. /
  2. Gödning
  3. /
  4. Gödningsmedel

Gödningsmedel

Gödsel för alla fall - och dina växter kommer att tacka dig för det.

I den här kategorin hittar du gödselmedel som är viktiga för växter. Gödselmedel delas in i organiska och mineraliska växtgödselmedel. Utan dessa värdefulla näringsämnen blir tomatplantan eller andra grönsaker inte friskt gröna, frukterna får ingen smak eller blir till och med förkrympta. Därför är det nödvändigt att ge dem denna näring. Organiskt biologiskt gödningsmedel är kompost eller gödsel, men många hobbyträdgårdar har inte tillgång till detta.

Det finns dock organiska mineraliska växtgödselmedel från till exempel Crazy Hills eller Hesi. Om du vill ha det helt ekologiskt kan du använda produkter från BIOBIZZ eller Biotabs. Dessa produktsortiment är växtbaserade och innehåller inga mineraltillsatser. BIOCANNA, till exempel, är också ett 100 % ekologiskt producerat gödselmedel.

Om du vill hjälpa dina blommande växter att blomma vackert och producera välsmakande frukter finns det också många boosters eller blomsterstimulatorer för att maximera din skörd. Gödselmedel från andra tillverkare innehåller värdefulla mineraler och spårämnen som förebygger bristsymptom hos såväl blommande som gröna växter. För nybörjare eller till och med avancerade trädgårdsmästare finns det startset som inte bara kan användas i jord utan även på andra substrat, t.ex. stenull eller kokosfiber.

Vårt sortiment av gödselmedel

Vi erbjuder bland annat växtgödsel från följande tillverkare:
  • Advanced Nutrients
  • Advanced Hydroponics
  • Atami
  • BioBizz
  • BioCanna
  • BioTabs
  • Canna
  • Galna Hills
  • Green House Seed Co.
  • Guanokalong
  • Hesi
  • Plagron
  • Terra Aquatica by GHE

NPK-gödselmedel - värden, sammansättning, fördelar

I samband med termer som gödselmedel, trädgård, växtnäring etc. återkommer bokstavskombinationen NPK eller termen NPK-värde gång på gång. Vad betyder dessa uppenbart viktiga termer och vilket inflytande har de på vackra, friska blommor och robusta och/eller högavkastande växter?

Bokstäverna är de kemiska beteckningarna för de tre viktigaste komponenterna i NPK-mineralgödselmedel (sammansatta gödselmedel, kompletta gödselmedel):

"N" är den kemiska symbolen för kväve. Kväve har många olika funktioner i växten och är därför särskilt viktigt. Den är huvudsakligen ansvarig för växternas tillväxt och förnyelse. Om det finns för lite kväve växer plantorna inte tillräckligt och avkastningen minskar. Ett överskott har å andra sidan flera nackdelar: det leder till försenad blomning och fruktmognad, växtvävnaden blir mycket mjuk och därmed mindre stabil, och i slutändan uppträder sjukdomar och skadedjur oftare, vilket gör att avkastningen också minskar.

Termen "P" avser fosfor, som också är ett viktigt näringsämne. De viktigaste funktionerna hos fosfor är överföring och lagring av kemisk energi samt rotbildning. Det är också viktigt för fotosyntesen. Fosfor är därför till hjälp redan från början, dvs. det stöder fröet, t.ex. vid sådd. Men det behövs också senare under blomningen. Brist på fosfor gör att växterna blir små och ynkliga och att stjälkarna blir tunna. Dessutom ändrar bladen färg, rötterna växer knappt och blomningen försenas. Å andra sidan skadar ett (sällan förekommande) överskott av fosfor växterna indirekt genom att de inte har lika många spårämnen tillgängliga.

"K" är kalium, det tredje essentiella näringsämnet. Detta ämne säkerställer vattenupptagningen och därmed en motsvarande vattenbalans i växten. Detta är förknippat med en stark vävnad och en hög elasticitet och motståndskraft. Samtidigt främjar det motståndskraften mot sjukdomar, extrema väderförhållanden som kyla osv. Kaliumbrist gör växten slapp och försämrar rotbildningen. Dessutom transpirerar växten mer under torra perioder och absorberar mindre vatten. För mycket kalium leder till en för hög saltkoncentration och därmed till ett minskat upptag av positiva näringsämnen som t.ex. magnesium.

Förutom de tre huvudnäringsämnena som nämns ovan och som finns i större mängder i NPK-gödselmedel behöver växterna andra viktiga näringsämnen som kalcium, magnesium och svavel samt spårämnen (koppar, zink, järn osv.) för att växa och bilda biomassa. Därför finns de också i gödselmedlet, men bara i mindre mängder.

Eftersom alla växter inte har samma näringsbehov finns NPK-gödselmedel i olika sammansättningar. Detta innebär att mer av det ämne som är särskilt viktigt för växten finns i gödselmedlet eller i högre koncentrationer. De olika sammansättningarna anges tydligt genom olika sifferrader på produkten, det så kallade NPK-värdet. För gröna växter används till exempel ett gödselmedel med värdet 7-3-6 (7 % kväve, 3 % fosfor och 6 % kalium) eller 14-8-20, medan man för blommande växter med högre fosforbehov rekommenderar ett gödselmedel med värdet 7-8-6 eller 6-8-7. Förhållandet mellan näringsämnena är viktigt, eftersom koncentrationerna av näringsämnena är mycket olika, vilket innebär att man ibland måste använda mer eller mindre av gödselmedlet.

Observera: De numeriska värdena och näringsförhållandena ska ses som riktlinjer - inget annat. Det är inte nödvändigt eller möjligt att följa dem strikt och absolut, eftersom du ändå inte känner till växternas exakta behov. Lika lite som innehållet i substratet där de växer. Därför är det ibland lämpligt att göra en jordartsanalys i förväg. På så sätt vet du exakt hur jorden ser ut och vilka näringsämnen som kan saknas. NPK-gödselmedel bör främst användas när växterna behöver mycket näring. Detta gäller särskilt - men inte bara - i tillväxtfasen. Anledningen till detta är att många jordar och substrat har brist på fosfor, kalium osv. under denna tid, eller blir det med tiden, så att de inte är tillräckligt tillförda för en god och tillräcklig växttillväxt.

NPK-gödselmedel finns i fast form (mikrogranulat, granulat, pulver) och flytande form. För växterna spelar det faktiskt ingen roll vilket gödningsmedel du väljer, så länge sammansättningen är densamma. Båda typerna har dock för- och nackdelar:

Fast NPK-gödsel frigör sina näringsämnen långsamt. Den har därför en långsiktig effekt, vilket många trädgårdsmästare uppskattar. Dessutom sköljs det inte ut ur jorden så snabbt av regn. Den är därför predestinerad för utomhusbruk. Denna typ av gödselmedel används vanligen som så kallad ytgödsling, dvs. produkten sprids jämnt över hela markytan och bearbetas inte in. Endast när det gäller växter med djupa rötter (t.ex. fruktträd och träd) är djupgödsling att föredra för att kunna försörja rötterna snabbare och bättre. Punktgödsling är också möjlig med fast gödsel.

Flytande NPK-gödselmedel används oftast för krukväxter och krukväxter, mer sällan för utomhusväxter. Det är möjligt att använda både vattningsmetoden (flytande gödselmedel tillsätts i vattnet) och punktgödsling, där enskilda plantor förses med gödselmedel. För ett fåtal växter (t.ex. orkidéer och tillandsior) rekommenderas också så kallad bladgödsling (på undersidan av växtens blad).

Slutsats:
Komplexa gödselmedel (NPK) har många fördelar - bortsett från det något högre priset. De är lätta att hantera och mycket rika på näringsämnen och bör användas när det finns en specifik brist på alla de viktigaste näringsämnena. Om detta inte är fallet kan du också använda gödselmedel med två eller ett näringsämne. Dessa innehåller endast två (t.ex. kalium och magnesium) eller till och med endast ett viktigt näringsämne (t.ex. kväve) och är därför ofta inte lika dyra som NPK-gödselmedel.

Tips:
Det är inte bara valet av rätt NPK-gödselmedel som är avgörande vid odling av inomhusväxter, utan även bland annat den optimala belysningen av dina favoriter under tillväxt- och blomningsfasen. Här rekommenderar vi t.ex. LED-odlingslampor från tillverkarna Lumatek, Sanlight, Greenception eller Lucilu Shuttle från PrimaKlima, som uppfyller alla krav. Den senaste tekniken för LED-odlingslampor är mer energieffektiv och har längre livslängd.

Loading ...